dilluns, 12 de desembre del 2011

VISITA FUNDACIÓ MONA

Alguns micos i goril·les de la selva vam anar a visitar la Fundació MONA per a fer un taller amb ximpanzés. 
La Fundació MONA és un centre de recuperació de primats, es dediquen a rescatar primats que viuen en males condicions arreu del país i els hi donen una atenció millor basada en el respecte i la comprensió. Podeu trobar molta més informació sobre aquesta fundació a la web http://www.fundacionmona.org.
Tot seguit hi han les fotos del taller per a compartir amb els micos i goril·les de la selva que no hi han anat i així pot ser s'animen a participar-hi, encara sou a temps!!


COMENÇA L'ACTIVITAT!! Com podeu veure a les imatges abaix, primer de tot, ens va posar un vídeo per a presentar-nos la Fundació i els ximpanzés que hi viuen allà.




Un cop es va acabar el vídeo, vam sortir a unes taules a l'exterior per a realitzar l'activitat d'enriquiment per als ximpanzés. Aquesta activitat consisteix a fer una mena de joguina per als ximpanzés. La cuidadora, l'Alba, ens ho anava explicant pas a pas. Primer de tot ens va fer netejar les mans, tal i com fem nosaltres abans de menjar! Després per a fer la joguina, agafàvem un con de color, hi posàvem cacauets a dintre i, per a que no caiguessin,  hi posàvem travessades branques de bambú. Així, quan els ximpanzés agafen la joguina, passen una bona estona esbrinant com treure els cacauets de dintre. D'aquesta manera els estimulem per a que aconsegueixin el menjar.





Un cop vam acabar de fer les joguines, l'Alba ens va explicar les normes per moure'ns pel recinte on s'estan els animals. Actualment hi viuen a la Fundació MONA 13 ximpanzés i 4 macacos. Com molts d'aquests animals han viscut experiències molt traumàtiques, l'Alba ens va dir que era molt important no cridar per a no espantar als ximpanzés. Havíem de caminar poc a poc i tots junts sense separar-nos del grup i tampoc podíem menjar davant d'ells. Molt important era també que els pares no fumessin davant dels ximpanzés, perquè a alguns d'ells, els seus antics amos els havien obligat a fer-ho! Us imagineu?


Ara ja estàvem preparats! L'Alba ens va convidar a seure davant del recinte dels ximpanzés i ens va explicar algunes característiques d'ells. Sabeu que viuen aproximadament 60 anys i que tenen cinc vegades més força que els humans?? Són uns animals que viuen en comunitat i són molt afectuosos, i quan s'enfaden ensenyen les dents!. Els hi encanta la fruita, els fruits secs, el bambú... 




Fam fer un recorregut per les instal·lacions i l'Alba ens va anar presentant els ximpanzés i els macacos. També va contestar a tots els dubtes i preguntes que teniem. 
Aquí teniu les fotos d'alguns dels ximpanzés i macacos.






Per últim, vam tornar al punt inicial de partida per que els cuidadors donarien als ximpanzés les joguines que havíem fet al taller d'enriquiment. També els hi van donar fruita! 
Com podeu veure els cuidadors no entren al recinte dels ximpanzés, gairebé no tenen contacte físic amb ells perquè intenten que visquin el més semblant a la vida salvatge. Penseu que aquests ximpanzés han viscut experiències molt negatives i traumàtiques amb els humans i la fundació els hi ofereix una vida més tranquil·la on els humans intervinguin només quan sigui necessari. Els vincles afectius amb els ximpanzés s'estableixen mitjançant el llenguatge corporal, visual i parlat.




Només ens queda animar-vos a que hi aneu a visitar la Fundació MONA, ja que a més de passar una bona estona, la nostra visita els ajuda a financiar-se i així ajudem a rescatar els ximpanzés que hi viuen en males condicions. Encara que no ho sembli, són molts els ximpanzés que queden per rescatar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada